Wat is het verschil tussen een budget, complete en luxe rollator?
Zodra u een rollator gaat kopen dan is het lastig om een beste te kiezen die bij uw budget past. Soms is het zelfs zo dat duurder niet beter is in uw geval. Daarom hebben wij een hieronder duidelijk uitgelegd waar u moet op letten met een buiten rollator. De rollator mag natuurlijk ook binnen gebruikt worden.
Checklist is deze rollator geschikt voor mij?
Hoe lang ben ik zelf? Ga ik er vaak op zitten om uit te rusten of een praatje te maken? Ga ik vaak de stoep op? Loop ik altijd op gladde ondergronden of ga ik ook wel is het bos in? Ga ik hem zelf vaak opvouwen en/of op tillen? Heb ik liever een mand, een net of een tas? Gebruik ik hem ook wel is binnen?
Hoe lang ben ik zelf?
Is de belangrijkste vraag. Want de meeste rollators zijn gemaakt voor mensen van tussen de 1.60 en 1.80 m. Mocht u kleiner of groter zijn. Dan is het raadzaam om een rollator te kiezen die voor uw lengte is gemaakt. Mocht u rondom de 1.60 m zijn dan is het raadzaam om gelijk voor een rollator te gaan die voor 1.60 m en kleiner is geschikt. Daar waar het gebruikelijk is dat wij op ouderen leeftijd kleiner worden. Zodra u groter dan 1.80 bent. Dan is het raadzaam om goed te kijken naar de zithoogte. Want voor u geldt ook dat u gaat krimpen. Maar bij u is het belangrijk dat u nooit te diep moet gaan zitten. Als de zithoek groter dan 90 graden wordt dan is het opstaan onprettig.
Tip: kijk hoe hoog uw favoriete eetkamerstoel is qua zithoogte is en vergelijk het daarmee. Iets hoger is altijd goed. Lager is niet fijn.
Ga ik er vaak op zitten om uit te rusten of een praatje te maken?
Zoals hierboven al beschreven is de zithoek van belang. Graag hebben wij dat u iets hoger zit dan 90 graden met uw knieën. Dit is voor het opstaan. Daarnaast is de zitbreedte en soort zitting ook van belang. De zitbreedte en/of de ruimte tussen de handgrepen is van belang om te kijken of u er tussen past. Mensen met wat meer zitvlees moet hier aan denken of men er tussen past. Maar ook mensen met weinig zitvlees. Die zitten liever op een zachte zitting dan op een harde. Nu kunt u stellen dat budget rollators harde zittingen hebben. De meeste luxe rollators hebben zachte zittingen. Nu zijn er voor luxe rollators twee soorten zacht. U heeft een canvas zitting. Dit is een sterk gaas zitting zoals bij een Rollator Torro en je hebt opgevulde zittingen. Dat zit net wat zachter en die kunt u bij een Rollator Nitro terug vinden.
Hulp bij herkennen: Een kruisframe opvouw rollator heeft vaak een zachte zitting.
Ga ik vaak de stoep op?
iemand die vaak buiten loopt met een rollator kan beamen dat u heel vaak een stoep of een ongelijkheid tegen komt waar u op of af moet. Wat veel kracht kan kosten om elke keer te doen. Daarom is een stoephulp echt een waardevolle toevoeging voor een rollator. Een stoephulp is een klein plateau naast het linker of het rechter wiel. Waar u met uw voet op drukt en dan kantelt de rollator. Dit kost veel minder kracht dan met uw armen en schouders de rollator op te tillen en hem over de drempel te tillen. Als u zich dan zelf ook traint om de wielen tegen de drempel of stoep aan te drukken. Dan rijdt de rollator bijna zelf de oneffenheid op.
Tip: Ga in het begin deze handeling oefenen. Dit helpt echt! Begin eerst met een lege rollator en vul daarna de rollator tas of mand met gewicht.
Bij de meeste rollators ontbreekt deze stoep hulp. Dit is echt een aanvulling van een rollator waardoor wij het een complete of luxe rollator noemen.
Loop ik altijd op gladde ondergronden of ga ik ook wel is het bos in?
Helaas is het niet zo dat alle straten mooi geasfalteerd zijn. Daarom komt u vaak op plekken die (kleine) oneffenheden hebben. Of als u graag in het bos loopt dan kan het zijn dat u ook regelmatig op onverharde paden loopt. Daarvoor helpen goede wielen om de trillingen op te vangen. Vele budget rollators hebben kleine en semi harde wielen hebben. Die geven veel trillingen door aan de handgrepen. Waardoor u alles voelt. Bij luxere rollators zijn de wielen vaak groter en (semi) zachter. Daardoor worden veel trillingen opgevangen. Ook zijn grotere wielen beter voor onverharde paden. Want hoe groter het loopvlak hoeveel meer grip hij kan hebben. Mocht het zo zijn dat het hard heeft geregend dan is het een aanrader om op de harde paden te blijven lopen.
Ga ik hem zelf vaak opvouwen en/of op tillen?
Naast dat u de rollator gebruikt om te lopen. Wilt u hem ook wel is wegzetten of meenemen in de auto. Mocht u dit niet zelf doen, dan is eigenlijk elke rollator voor u geschikt. Mocht u het zelf wel doen dan moet u op twee punten letten. Een lichtgewicht rollator is altijd makkelijker om op te tillen. Dat is natuurlijk logisch. Maar let ook op de vouwwijze. Budget rollators hebben een standaard opvouwmethode. Dat wil zeggen de voor wielen komen naar de achterwielen. Dit is vaak onprettig om dat er een gewicht naar u toe komt en het wordt daarom zwaarder om dit te doen. Bij de luxere rollators is de rollator voorzien van een kruisframe. Daarvan komen de linker en e de rechter wielen naar elkaar toe. Zodoende komt er geen gewicht naar u toe en komt u ook niet in onbalans.
Mocht u willen dat de rollator extra klein weg te zetten is. Dan kunt u is kijken naar de Multimotion Double Rollator. Daarvan kunnen de armgrepen ook gelijk met de achterwielen worden opgeklapt. Zodoende houdt u een nog kleiner pakketje over.
Heb ik liever een mand, een net of een tas?
Ook een klein punt maar toch handig om over na te denken. De budget varianten hebben een mand. Waar u zelf natuurlijk een tas in kan doen. Bij de complete rollators zit er een net bij. Daar kan ook een tas in. Daarmee zorgt u dat zowel in de mand als in het net de spullen in de tas droog blijven. Mocht u door de regen moeten lopen. Bij de luxe rollators zit een tas die het altijd droog houdt. Kortom een simpel punt.
Gebruik ik hem ook wel is binnen?
Een rollator wordt toch ook wel vaak binnen gebruikt. Dat kan met elke buiten rollator. Er zijn drie punten waarop een buiten en een binnen rollator afwijken. De draaicirkel van een binnen rollator is kleiner dan een buiten rollator. De wielen staan dichterbij elkaar. Dit is veilig voor binnen gebruik. Maar zodra u hem buiten gebruikt dan is hij niet stabiel genoeg. Daarom mag u hem ook nooit buiten gebruiken, zeker een driewieler.
Als tweede punt geldt dat elke binnen rollator een dienblad heeft om drinken en eten mee te nemen van de keuken naar de eettafel of woonkamer. Bijna alle rollators hebben een dienblad. Maar het komt ook vaak voor dat u hem als optie erbij moet kopen. Doe dit dan ook zodra hem binnen gaat gebruiken. Want hete koffie of thee wilt u niet per ongeluk morsen.
Het derde punt betreft dat het dienblad ook hoger op rollator staat. U hoeft daarom minder diep te bukken. Dit kan omdat hij geen zitting heeft. Maar dat is ook niet nodig. Want er zijn genoeg zitplaatsen in de buurt zodra u in huis bent. De luxere binnen rollators zijn ook zo gemaakt dat u hem als tafeltje kan gebruiken voor of naast uw stoel. Fijn als u wilt eten voor de tv.
U kunt dus daarom altijd voor 2 rollators gaan één voor binnen en één voor buiten. Dit is niet luxe dit handig omdat de rollator u gepast helpt in de situatie waar u de rollator gebruikt.
Laatste tip: Maak de wielen altijd schoon als u van buiten naar binnen gaat.