Wandelstokken ter ondersteuning
In ons land hebben we een grote gemeenschap senioren. Uit onderzoek blijkt dat de helft van deze mensen zich beperkt voelen in hun gezondheid. Dat ze regelmatig ervaren dat ze beperkt worden in hun mobiliteit vinden ze onprettig. Klachten van senioren zijn natuurlijk divers, maar op het gebied van mobiliteit is het vaak moeite met evenwicht bewaren of een beschadiging in benen of gewrichten hebben waardoor het lopen lastiger geworden is.
Wandelstokken zijn natuurlijk producten die al lang als makkelijk zorghulpmiddel worden gebruikt bij loopproblemen. Met de hulp van een wandelstok kan lopen zowel binnen als buiten een stuk makkelijker worden. Als u steunt op de stok belast u uw benen een stuk minder dan zonder stok. Ook kunnen ze gebruikt worden om het opstaan vanuit een zittende positie, door kracht te zetten op de wandelstok in plaats van op uw benen.
Wandelstok soorten
Als u bij een wandelstok nog altijd denkt aan die oude houten stokken met een krul in de bovenkant zult u verrast zijn door het huidige aanbod. Wandelstokken zijn er in veel verschillende soorten. Je kunt ze opvouwen, uitvouwen en soms heeft de wandelstok tegenwoordig zelfs een klein stoeltje. Ook zijn de materialen tegenwoordig heel verschillend, ze worden gemaakt van allerlei materialen zoals aluminium, kunststof en soms ook nog van hout.
Wandelstok soort kiezen?
Als u een wandelstok gaat kopen moet u met een aantal dingen rekening houden. Welke soort denkt u dat bij u past? Er zijn er met anatomische handgrepen die meer gericht zijn op comfort en een optimale handgreep. Let op: er is vaak verschil tussen een linker- en een rechterstok. Stokken zonder ergonomische handvatten zijn meestal universeel en dus in beide handen te gebruiken. Ze zijn meestal te koop met diverse handvatten zoals een houten handvat in T-vorm, anatomisch voorgevormd handvat of met comfort grip.
Nog steeds vinden mensen een houten stok prettig maar er zijn nog veel meer materialen mogelijk. Wandelstokken zijn er ook in het aluminium, carbon en chroom. Ook zijn er verstelbare en opvouwbare stokken beschikbaar. Deze zijn makkelijk voor onderweg. Ook bestaan er stokken waar je op kan zitten en die een paraplu in de stok hebben.
Hulp bij het kopen van de wandelstok?
Mocht u toch nog vragen hebben welke soort het beste bij u past? We hebben een professionele en ervaren klantenservice die er is om al uw vragen te beantwoorden. Als u uw keus heeft gemaakt kunt u veilig online de stok bestellen en betalen, wel zo makkelijk!
Welke hand gebruik ik?
Links- of rechtshandigheid bepaalt niet de hand die u gebruikt voor uw stok. Bij last van een van de benen is het verstandig om de stok aan die kant van het goede been houden. Als u de stok aan die kant houdt, kunt u het 'slechte' been tegelijk met de wandelstok naar voren zetten. Zo kunt u met de minste moeite lopen en ontlast u uw been.
Driepoot wandelstokken of vierpoot wandelstokken
Als u op zoek bent naar extra steun en stabiliteit zijn de drie- of vierpoot stok een goede keus voor u. Deze soorten zijn voor mensen die erg slecht ter been zijn maar ook een veilige wandeling willen maken. Omdat ze van speciaal materiaal gemaakt zijn blijven deze stokken toch licht van gewicht. Er zijn ook wel een aantal zware soorten speciaal voor mensen die last hebben van overgewicht.
Wandelstok met een zitje
Even zitten en uitrusten of gewoon even zitten om te kijken tijdens een optocht, dan zou een wandelstok met een zitje erop een uitkomst zijn. Deze kunt u makkelijk in en uitvouwen. De zitjes zijn zowel geschikt om er voor een kortere als langere tijd op plaats te nemen. U moet wel letten op het gewicht wat het stoeltje aankan.
Hoe stel ik een wandelstok op de juiste hoogte in?
- Zorg dat u rechtop staat.
- Laat uw armen ontspannen langs uw lichaam hangen.
- Bepaal met welke hand u de stok gaat gebruiken. Kies voor de kant van uw goede been.
- Let erop dat het handvat zich op dezelfde hoogte bevindt als uw handpalm.
- Zorg ervoor dat uw schouders ontspannen zijn.
- Kijk nu of de wandelstok goede steun biedt en pas de hoogte aan als dit niet zo is.
- Gebruik een paar soorten schoenen. Dit bepaald ook de hoogte waarop je de wandel stok moet instellen
De hoogte instellen, doet u met behulp van de op de stok aanwezige pinnetjes. Om deze te gebruiken, moet u eerst de draairing losdraaien. Vervolgens kunt u het pinnetje induwen en het uitschuifbare deel hoger of lager zetten. Doe dit net zolang tot het pinnetje zich in een van de volgende gaatjes vastklikt. Door de draairing weer stevig aan te draaien, kunt u de wandelstok weer veilig gebruiken op de door u ingestelde hoogte.